Wilt u koffie?

Het is een simpele vraag die weet ik hoeveel keer gesteld word op een dag. Het antwoord op die vraag is helaas niet meer zo simpel ontdekte ik onlangs.

Ik ben uitgenodigd om een offerte op te nemen in een bedrijf. Een boekhoudkantoor om precies te zijn. Als ik mij op de afgesproken tijd meld moet ik nog even plaats nemen in een wachtruimte. Een jongedame komt even langs en vraagt dus of ik een bakkie wil. “Ja hoor lekker” antwoord ik beleefd. Ik had beter een glas water kunnen bestellen bedacht ik mij later.“Cappuccino latte macchiato expresso of café crème?” vraagt de lieftallige dame mij vervolgens. “Nee Bimbo gewoon een bak zwarte koffie in een mok! Sterk warm makkelijk en simpel. Net als ik.” Dacht ik. Tegenwoordig denk ik eerst na voordat ik iets zeg. Dat is iets nieuws voor mij en het bevalt mij wel. Ik antwoord vriendelijk “nou gewoon een bak zwarte koffie graag.”

De dame kijkt mij aan alsof ik zojuist een Indische rijsttafel voor zes personen heb besteld in een apotheek. Even later krijg ik in een plastic bekertje een of ander slap aftreksel die ik echt geen koffie kan noemen. In ieder geval geen zuivere koffie. Maar goed uit beleefdheid giet ik het naar binnen. Het meisje doet haar best bedacht ik mij. Het is nogal wat tegenwoordig. Koffie is niet meer een drank voor de gewone man lijkt het wel. Het is een drank die word bereid in moeilijk bedienbare machines waar een kuipje of een zeefje ingaat. Geef aan het apparaat en het brouwsel ook nog eens een moeilijke naam en die gewone man is het spoor bijster. Is dit nu iets wat de consument wil of is het iets wat door onze strot word geduwd door de fabrikanten? De koffie moet ook nog met een ritueel gedronken worden. Elk bakkie heeft zijn eigen kopje en bijpassend schoteltje.

Nou als ik een hete drank wil drinken met een ceremonie eraan vast, ga ik wel theedrinken in Japan. Niet dat ik mijzelf daar de tijd voor gun hoor. Ook zoiets: koffie automaten die bij bedrijven staan worden ook steeds complexer. Zelfs de dames en heren van de IT zie ik regelmatig ontredderd staan voor zo’n machine. Voor mij gewoon ’s morgens een bak oploskoffie. In een mok. Dit kost weinig en met een extra schepje koffie ben ik gelijk wakker en startklaar. Voor mij is koffie ’s ochtends echt noodzaak.

Ik ben klaar met die rare bakkies. Als een koffieteler uit Colombia het eindproduct ziet van wat hij met liefde heeft geteeld moet hij hard lachen. Of huilen. Gelukkig kom ik ook bij bedrijven waar ze het nog snappen. In de werkplaats staat op een koelkastje -waar die andere drank instaat waar de werkende man soms behoefte aan heeft- een ouderwetse koffiezetter.

In het bewuste bedrijf loopt sinds kort wel een nieuwe chef. Een jongeman. Wie weet gaat hij veranderingen doorvoeren en besluit hij dat er een automaat moet komen. Ik hou mijn hart vast. Al blijft het koffiedik kijken natuurlijk. Je kan natuurlijk overal over zeiken he Maus? Maar als werkende man heb ik behoefte aan een sterke bak koffie voor ik aan de arbeid ga. Is dat te veel gevraagd? Gewoon in een mok. Met een kano erbij als het kan.

Fijne dag. Ik ga weer wat doen.

%d bloggers liken dit: