Stroopwafels

‘Heb je nou die stroopwafels, Maartje’ vraag ik aan Maartje als we halverwege de rit naar Schiphol zijn. ‘Ja ik heb ze pap’, antwoord ze, ‘gerustgesteld’?

Ik knik even.

Maartje gaat kerst vieren bij haar vriend in Johannesburg. Natuurlijk kan je niet met lege handen aankomen bij je schoonouders dus ze heeft deze oud Hollandsche lekkernij mee. Eigenlijk zou onze globetrotter deze zomer al naar zuid Afrika zijn gegaan maar er kwam iets tussen. Het was zo sneu om mijn kleine meisje zo verdrietig en teleurgesteld te zien omdat ze niet naar haar ‘Ware liefde’ kon afreizen. Die twee zijn zo verliefd joh. Hun liefde, zo zoet als honing.

Als ik donderdagmorgen vroeg thuis kom van werk zijn de meiden net beneden. Ik vang een gesprek op tussen hun beide. Er moeten nog inkopen gedaan worden voor de reis van Maartje. ‘Ik offer mij wel op’ opper ik, ‘Ik ben toch vrij de rest van de dag. We gaan lekker shoppen met zijn drieën’.

Goede kaas en echte stroopwafels wil Maart meenemen als cadeautje. Nu is kaas kopen in ons dorp geen punt. Vele boerenbedrijven hebben tegenwoordig een winkel op hun erf waar je mooie en eerlijke producten kunt kopen. Stroopwafels is dan weer een ander verhaal. Ja je kan stroopwafels halen bij onze buurtsuper…maar voor goede stroopwafels moet je in Gouda zijn bedachten wij ons.

Kaasstad

Een uur later parkeer in mijn autootje in het centrum van de Kaasstad waar wij vastbesloten zijn om stroopwafels te gaan kopen. ‘Zijn je korte broeken in de was pap’ vraagt Bonnie gevat, als ik mijn beklag doe over de koude wind. ‘Niet zo zeiken pap je loopt in een T-shirt he’. Ondanks de kou zit de sfeer er goed in. Eigenlijk lachen we altijd om alles wat we zien als we met zijn drieën zijn.

Als we over de markt lopen en een kraam zien met Spaanse delicatessen waarvan de eigenaar Michiel Bosman heet, proberen wij een meer toepasselijke en commerciële naam te verzinnen voor de man. Wij komen uit op Miquel Bosque señor. Niet iedereen kan er om lachen maar het is onze humor, we kunnen lachen om dingen die we zien buiten. De humor ligt op straat.

Als wij door een winkelstraat lopen, passeren wij een Subway broodjeszaak. Bonnie besluit even een broodje te halen. Als we weer als trio verder lopen komen wij dan eindelijk een van de beroemde stroopwafelbakkers tegen. Helaas! Gesloten in verband mét. Maar -zo valt er verder te lezen op het aangeplakte a-viertje- de bakker naast het winkeltje verkoopt nu hun fameuze wafels.

Kaapstad

Maartje en ik besluiten de deur ernaast te nemen. Op de deur staat te lezen dat er maximaal vier mensen in de winkel aanwezig mogen zijn. Het toeval wil dat er net twee mensen naar buiten komen en dat er twee binnen staan. Één plus één is twee dus ik houdt netjes de deur open voor de mensen die naar buiten gaan en loop met Maart naar binnen. Ja hoor er waren nog stroopwafels. Uiteraard kopen we een fraai bijpassend blikje erbij. We zijn snel klaar.

Als ik weer naar buiten loop spreekt een oudere dame, die vergezeld is van haar man mij aan: ‘we staan te wachten in de kou hoor’ zegt ze nors. Op een vriendelijke en een beetje onnozele toon zeg ik tegen haar ‘ja het is koud hé, er waait een noordoosten wind, en de vochtigheid maakt het erg onaangenaam’. Het stel kijkt nu erg boos naar mij. De man vind mij een ‘brutale vlegel’. Ik kijk even verbouwereerd in het rond en zie hoe Bonnie op een paar meter afstand zich staat te bescheuren van het lachen.

Wat was er aan de hand dan? In onze enthousiasme hadden Maart en ik niet gezien dat er een rij stond voor de winkel. Wij waren druk redenerend de rij gepasseerd en de winkel binnen gegaan. Bonnie had het gadegeslagen terwijl ze haar broodje at. Ze hoorde hoe mensen er schande van spraken dat we brutaal naar binnen stapte. Een beetje beschaamd maak ik mij met mijn blikje snel uit de voeten.

Goed. Ik heb Maart afgezet vanmorgen op de luchthaven. Zij viert alsnog kerst met haar grote liefde in Zuid Afrika waar het nu hoogzomer is. Het had wat voeten in de aarde met alle gezeik rondom corona, maar het is gelukt zonder tussenkomst van Robert ten Brink!

Fijne dag iedereen!  

%d bloggers liken dit: